Vår & nystart

Efter en lång och välbehövlig vinterpaus är vi nu tillbaka! Våren är äntligen här och sedan drygt en vecka, är arbetet i det lilla torpet igång igen!

Vi har hunnit med massor under dessa dagar! Dessutom känns det som att vi har fått lite nytändning – det är härligt att vara igång igen!

På framsidan har Magnus flyttat på den stora stenhögen en aning, för att vi lättare ska kunna komma fram med de maskiner vi behöver framöver.

Notera även att det fattas något på taket…

Vi har plockat ned skorstenen!

 

Eller närmare bestämt hela murstocken (!) Med 200 år på nacken hade den tyvärr sett sina bästa dagar och var bortom räddning.

Så nu känns det ordentligt öppet och rymligt i det lilla torpet! (Även om vi såklart kommer mura upp en ny murstock framöver).

På ovanstående bild, ser ni hur det såg ut innan vi rev den.

Faktum är att det blev väldigt ljust och trevligt med en öppning i taket (alltså hålet efter skorstenen).

Jag blev nästan lite sugen på att ha ett takfönster framöver, men Mange var inte riktig inne på det… ?

Innertaket och den ena takåsen är lagad sedan tidigare (inte av oss) men det kommer att ersättas framöver, när vi byter och isolerar taket.

Ute på gärdet ligger den nya takåsen och ett par andra timmerstockar (som vi fällde i höstas) på tork, under ett skärmtak.

Det är för övrigt väldigt blött och lerigt överallt nu när snön har smält, vi har en smärre insjö på gärdet just nu. ?

Apropå murstocken, så har vi  varit och kikat på en kamin i veckan (det kan vara skönt att variera arbetsuppgifterna lite).

Jøtul F 3 BP

Det lutar åt att det blir den här modellen i salen/allrumet, och sedan en vedspis i köket. Tror det kan bli riktigt bra!

(Bilderna kommer från Jøtul)

Annars har vi också (tillfälligt) blivit med ramper, både in- och utvändigt, för att lättare kunna transportera ut de sista stenarna.

När vi rev murstocken frigjordes ju nämligen ytterligare ett gäng stenar, som vi ville flytta på för att få plats med mer isolering. Dessutom riskerade några av dem att sticka upp ur golvet, och det är ju inte så bra, haha. (Vi planerar att sänka den färdiga golvnivån något.)

Det är så härligt (och tacksamt) att vädret varit bra på sista tiden. Det underlättar verkligen arbetet!

I övrigt är det inte så mycket kvar att ”fylla upp” på ytterväggarna! (Jämför gärna med bilderna i föregående inlägg.)

Vi behöver byta ut virket under ett fönster till (där stockarna murknat/vittrat sönder) samt lokalt på vissa ställen, men det tar sig helt klart!

Vi har även roat oss med att rita upp torpet i 3D och tagit fram en del ritningar. Det är alltid smidigt att kunna testa lite olika alternativ och på så sätt få ett hum om vilken lösning som blir bäst.

Det var en liten uppdatering från oss och torpet.

Ha det fint allesammans och ta hand om er! Kramar ♥

 

3 reaktioner på ”Vår & nystart

  1. Kommer värmen vintertid och nattetid att lagras i spis och murstock, eller kommer det finnas nån typ av vattenvärmelagring?

    1. Framförallt i kaminen och stommen. Det blir ju en relativt tung/trög stomme; timrade väggar (som kommer att tjockas på) och gjuten platta (gör lite ont i miljöhjärtat, men det fick bli så i och med den nya grunden) och isolerat tak.

      Sen kommer vi köra dubbla fönster på vintern. Tanken är också att förbereda för golvvärme.

  2. Hej, vi håller på att renovera upp ett litet torp som såg skrämmande likt ert. Det var till och med samma gröna kamin och nu har vi jötul kamin på plats istället. Vi började vår renovering maj 2018.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.