Innerväggar & mellanbjälklag

Välkomna tillbaka till bygget! Det har hänt en del sedan sist.

Vi har bland annat fått på ett provisoriskt tak. Det har varit guld värt, med tanke på allt regn vi fått på sista tiden.

Vi har jobbat med de bärande innerväggarna, som nu är på plats.

Liksom de bärande delarna av mellanbjälklaget.

Över salen/allrummet fick det bli limträbalkar, eftersom vanligt konstruktionsvirke inte klarade av spännvidden. Det var lite pyssel med att få dem på plats, de väger ändå runt 60 kg styck.

Över kök, hall och wc klarade vi oss däremot med konstruktionsvirke, tack vare den bärande innerväggen som delar av dessa utrymmen (= mindre spännvidd).

Sedan blir det ju alltid en hel del jobb runt omkring bygget som man kanske inte tänker på. Det ska göras research, dimensioneras och ritas, tas offerter, göras beställningar och hämtas hem material. Sedan ska virket kapas upp till rätt längder och transporteras till byggarbetsplatsen, för att slutligen monteras.

Men bra blir det! ?

Sedan sist har vi också besökt ett lokalt fönstersnickeri. Förmodligen kommer vi att beställa nytillverkade fönster därifrån, som ser ut som de gamla. (Alltså med riktiga spröjs, osv.) De gamla fönstren har tyvärr sett sina bästa dagar, men kanske går de att använda till något annat framöver.

Dessutom har vi fått hem isoleringen! Eller ja, hälften av den iallafall. Totalt blir det ca 100 balar (!) så de fick inte plats i en lastbil…

Valet landade slutligen på cellulosaisolering, i form av skivor. Isoleringen är alltså tillverkad av returpapper, och är ett miljövänligt alternativ till vanlig glasull.

Allra helst hade vi velat ha linisolering, men det kostar ungefär fyra gånger så mycket som vanlig gullfiber… Cellulosaisolering ligger ungefär mitt emellan dessa kostnadsmässigt, och kändes därför som det bästa alternativet för oss.

I övrigt har vi stadgat upp ytterväggarna med snedsträvor, i väntan på att skivorna kommer på plats och stabiliserar upp konstruktionen permanent.

Innan vi reste innerväggarna, fäste vi förresten ångbromsen mot ytterväggen – detta eftersom den inte går att montera sen när väggen väl är på plats.
För att skydda ångbromsen mot fukt och regn, så har vi tillfälligt täckt den med plast.

Men de färdiga väggarna kommer inte att innehålla någon plast, utan vi har valt en diffusionsöppen konstruktion. (Alltså ångbroms och vindpapp, istället för plastfolie.)

Yes, det var några glimtar från vad vi pysslat med på sista tiden. Härnäst är det ett tillfälligt golv på ovanvåningen som står på schemat, så att vi ska kunna resa ytterväggarna där, samt få på taket efter det.

Ha det fint allesammans! Lämna gärna en kommentar om ni vill.
Kram på er ♥

 

2 reaktioner på ”Innerväggar & mellanbjälklag

  1. Kul att se hur fort det går nu! Men lite ledsamt att gamla torpet inte fick vara med, fullt förståeligt dock.
    Blir det samma planlösning som var tänkt innan?

    1. Tack, jaa det är härligt att det går framåt! Absolut, kan bara instämma.
      Ja men precis, det är tanken! ?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.