Gjuten platta & takarbete

Jajemän, nu är betongplattan äntligen gjuten och klar! Såå himla skönt. Det är en riktigt stor milstolpe för oss, eftersom vi nu på allvar kan lämna arbetet med grunden bakom oss.

Vi göt för drygt en vecka sedan, och har därefter vattnat plattan och låtit den vila övertäckt – för att den ska få härda ordentligt.

För övrigt: notera gärna takhöjden! Tidigare nuddade Mange stockarna med huvudet när han sträckte på sig, men sedan vi sänkt golvnivån har vi som lägst 199 cm fritt från golv till underkant balkar. En klar förbättring!

Sedan sist har Mange rest byggnadsställningen…

…och plockat ned samtliga takpannor!

Det är några stycken. Dessutom har vi fått ner de skivor som låg under tegelpannorna.

Så nu är bara träplankorna kvar.

På ena sidan i alla fall.

På andra sidan har vi nämligen plockat bort taket helt och hållet! Ja, det ska ju ner på framsidan med framöver, eftersom vi ska bygga ett helt nytt (isolerat) tak.

Men vi började alltså med baksidan för att kunna byta ut den takås (trästock) som kapats och skarvats av tidigare ägare. För att komma åt ordentligt, fick vi riva byggnadsställningen.

Kommer ni ihåg att vi fällde några träd förra hösten? De har legat och torkat sedan dess.

Men nu har Mange alltså kapat och huggit till en av dessa stockar, så att den ska kunna ersätta den gamla takåsen.

Han byggde en enkel ramp för att få upp den nya stocken och lyfte upp en sida åt gången, en liten bit i taget.

När det inte längre gick att nå stocken nedifrån marken på ett bra sätt, fäste vi fyra spännband och vinschade upp den den sista biten.

Väl i höjd med ovankant av ytterväggen, återgick vi till den tidigare metoden och lyfte stocken i liten bit i taget (från ett upplag till ett annat).

Nästan på plats!

Vi drevade/tätade med mossa, precis som de gjorde förr. Faktum är att samtliga stockar i hela torpet är tätade med vägg-/husmossa, sedan det byggdes.

Vägg- och husmossa har den fördelen att den inte möglar och hanterar eventuell fukt på ett bra sätt.

Här är den nya takåsen äntligen på plats!

De stående reglarna är för övrigt bara provisoriska, det är en försiktighetsåtgärd som stabiliserar takåsen i nock (i sidled) medan vi håller på och fixar med taket.

För övrigt kunde vi faktiskt återanvända de gamla dymlingarna för att fästa takåsen. (Dymling = gigantiska träplugg som håller ihop stockarna i timrade hus).

Utsikten från det som kommer att bli sovrum framöver.

För att skydda huset mot eventuell nederbörd, har vi fäst några tillfälliga ribbor (över vilka vi sedan spänt en pressening).

Visserligen har det ju i princip inte regnat något alls i sommar, men det känns bäst att ta det säkra före det osäkra.

För övrigt ska man inte spänna pressening utan handskar på sig, då kan man nämligen få in en massa stickor i fingrarna och under nageln (= mindre skönt).

Brukar alltid ha handskar på mig i vanliga fall, men det är svårt att tänka klart när man varit ute o jobbat i 30-gradig åskvärme en hel dag… ?

Nåväl, det var en liten inblick i vad vi pysslat med på sista tiden. Nu ligger fokus på att försöka få taket färdigt.

Ha det fint allesammans! Lämna gärna en kommentar om ni vill. Kram på er ♥

 

 

2 reaktioner på ”Gjuten platta & takarbete

  1. Förutom värmen så är ju uppehållet en klar fördel för er nu, speciellt med samarbetet!
    Kul att se uppdateringen! Det händer mycket ändå!

    1. Absolut, det har du helt rätt i! För renoveringen har det varit toppen med uppehåll, även om det såklart skulle behöva komma en hel del regn… Vad kul att du tycker det, tack för peppen!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.