Armeringsarbete & ett litet meddelande från förr

Det har gått lite drygt en månad (!) sedan vi delade med oss av våra framsteg med torpet här på bloggen. Så det har hänt en hel del sedan sist, i synnerhet om man tar med i beräkningen att Magnus varit iväg och jobbat på annat håll ca 2,5 av dessa veckor. Hursomhelst har det blivit dags för en liten uppdatering, häng med!

Alla leca-kulor har kommit på plats och packats, först manuellt och sedan med en padda.

Så nu har vi inget ’bollhav’ längre, utan underlaget är betydlig mer kompakt och stabilt.

För att kunna få in betongen till grundplattan framöver så har vi lyft ut fönstret på framsidan. Det blir betydligt lättare för betongbilen att komma åt där, jämfört med att dra det genom ytterdörren och den lilla hallen.

Torpet har med största sannolikhet inte haft någon fasadbeklädnad från början, eftersom timmerstockarna är rödfärgade på utsidan. Alternativt så är torpet byggt med en betydligt större del återvunnet timmer än vi tidigare trott. Invändigt ser man tydligt att en hel del av stockarna är återanvända eftersom även de är rödfärgade och har en hel del urtag.

Hursomhelst kommer vi ändå behöva att lyfta ut samtliga fönster framöver – dels för att renovera dem, men också för att fixa till infästningen. Troligen är det så att torpet haft mindre fönster från början, som sedan har bytts ut mot en större variant (de som sitter där idag). Och i samband med det bytet så har installationen inte gått rätt till.

Som ni ser på ovanstående bild så är det en skåra i timret, där ska det sitta en träbit som ser ut som ett T i genomskärning – vilken låser timmerstockarna till varandra, så att väggarna blir stabila och bra. Men dessa har man alltså struntat i för att få in de ”nya” och större fönstren. Så det ska vi åtgärda framöver.

När vi plockade ut fönstret fick vi en liten ledtråd om vem som satt in dem en gång i tiden, på karmen stod det ”E. Andersson Askeby”. Vi har kollat igenom papperna med namn över de som tidigare bott i torpet för att försöka lista ut när de byttes, men får inte ihop det riktigt. Den ende vi hittade med det namnet bodde i torpet när det var relativt nybyggt, och det känns lite osannolikt att de skulle ha bytt ut fönstren bara 20 år efter att det byggdes… Men om de gjorde det så är fönstren från runt 1840.

Vi får se om vi kan forska vidare lite i det framöver, men hursomhelst är det alltid spännande att hitta den här typen av ”meddelanden” från svunna tider.

Men vi har faktiskt hunnit med mer än så…

Idag kom den sista markduken på plats ovanpå leca-kulorna inne i huset!

Dessutom har vi grejat med armeringen; hämtat hem, kapat och böjt till den.

Här håller jag på och fäster armeringskrokarna i lecabalkarna, de kommer att binda ihop betongplattan med grundsockeln.

Vi påbörjade även arbetet med armeringsnäten idag! Det är lite pyssel, men det flöt på riktigt bra.

Teamwork – jag placerar ut najtråden och Magnus går efter och fäster den med ett verktyg.

Vi blev i princip klara med första lagret i allrumet/salen idag! Imorgon fortsätter vi med de andra rummen och sedan är det dags för det andra lagret, som placeras ovanpå distanser.

Gjutningen är inte så långt borta nu! Det ska bli så himla härligt och skönt när vi är klara med det, då är ju liksom grunden helt klar på något sätt – vilket känns som en stor milstolpe för oss.

Därefter står det ny murstock och takbyte på schemat!

Yes, det var en liten uppdatering om vad vi pysslat med i torpet på sistone. Ha en fin kväll allesammans!

Kram på er ♥

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.